Baby's en peuters

Jong geleerd is oud gedaan. En dat geldt ook voor lezen.

Kinderen die als baby's al verwend worden met boekjes en het voorlezen van verzen en verhalen, leren in recordtempo nieuwe woordjes en zinnen en leren zelf sneller lezen. En bestaat er iets gezelligers dan een voorleesmomentje met mama of papa, oma of opa? 

Baby's

Baby's zijn dol op vrolijke kleuren en verschillende texturen. Ze ontdekken boekjes door er aan te sabbelen, te voelen, en ja, zelfs door ermee te gooien. Dat geeft niet, want daar zijn babyboekjes voor gemaakt. Vandaag vind je in de meeste bibliotheken knisperboekjes, badboekjes en sabbelboekjes. Laat je kind er spelenderwijs kennis mee maken: plezier gegarandeerd! En wees gerust: de bibliotheekmedewerkers zorgen ervoor dat deze boekjes altijd gewassen terug in de rekken komen. Rond de leeftijd van 10 maanden ondervinden baby's hoe een boekje werkt, kunnen ze de bladzijden omdraaien en wordt de inhoud belangrijker. 

Boekstart

Boekstart

Peuters

Voor peuters is het aanbod een stuk groter. Kleurrijke kartonboekjes met eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse dingen zoals speelgoed of dieren zijn ideaal. Vertel wat je ziet, boots geluiden na en speel in op de reacties van je kind. 

Voor eenjarigen is één plaatje per pagina ideaal. Op die leeftijd kan het kind de verhaallijn nog niet volgen, dus het maakt niet uit of je aan het begin start of in het midden van het boek. Het samen beleven van de prenten en het verhaal: daar gaat het om. 

Vanaf twee jaar is het kind aan een verhaaltje toe, het liefst één waarin het hoofdpersonage iets meemaakt wat voor de peuter herkenbaar is. De prenten tonen duidelijk wat er gebeurt in het verhaal. Het plezier van de herkenning neemt toe wanneer de peuter ouder wordt en thema's en afbeeldingen kan benoemen. 

Peuterboekjes herken je aan het fopspeentje op het etiket. 

Ze worden in onze bakken gesorteerd a.d.h.v. het 'Kleuter ZIZO' classificatiesysteem.

Soorten boekjes

In de peuterafdeling vind je:

-geluidenboekjes: deze werken op een batterijtje. Doen de geluidjes het niet meer, dan is het batterijtje wellicht leeg. Geef ons gerust een seintje, zodat we het kunnen vervangen. 

-voelboekjes: deze leren een verband aan tussen een woord en een zintuiglijke waarneming. 

-flappenboekjes: deze toveren een verborgen inhoud tevoorschijn na het uitschuiven van een flapje (bijvoorbeeld: het openen van een kast). Flappenboekjes gaan gemakkelijker stuk omdat de flapjes kunnen scheuren. Is een boekje zwaar beschadigd of helemaal versleten, geef ons dan gerust een seintje, zodat we het uit de collectie kunnen verwijderen. 

Voorleesweek