E-boeken

Over het lenen van e-readers, onze collectie e-boeken, de voordelen van e-lezen en het e-boekenplatform lees je hieronder meer. 

Een titel niet gevonden in onze catalogus? Klik hier

Probeer eens een e-boek

Als lid van de bibliotheek kan je gratis een e-reader (maximaal één) met e-boeken (maximaal twintig) reserveren en/of uitlenen. 

E-boeken tellen in onze bibliotheek als 'gewone' papieren boeken. Alleen vind je ze niet in het rek. Je haalt ze virtueel af aan de balie, waar een van onze medewerkers ze op een e-reader plaatst. Die e-reader mag niet je eigen e-reader zijn, maar wel een toestel van de bibliotheek dat je mee leent. 

Verder zijn er geen regels die afwijken van de afspraken voor andere materialen. Lenen is dus gratis, verlengen is mogelijk, er zijn geen reserveringskosten, en geen moeilijke of omslachtige procedures. 

Welke titels zijn beschikbaar?

Een overzicht van onze e-books vind je hier. Klik op Waar staat het? om te weten of een e-boek beschikbaar is of niet. Net zoals een gewoon boek lenen we het terzelfdertijd maar één keer uit. Een overzicht van onze e-readers vind je hier.

Reserveren is geen verplichting, beschikbare titels kan je in de bibliotheek onmiddellijk op een reader laten zetten. Wil je zeker zijn van je keuze voor je naar de bib vertrekt, of een e-boek reserveren dat momenteel uitgeleend is, meld je dan aan in Mijn Bibliotheek, zoek op in de catalogus, klik op Waar staat het? en vervolgens op Reserveer.

Om enkele weken of maanden op voorhand je toestel te reserveren, stuur je best een mailtje naar bibliotheek@staden.be

Waarom een e-boek?

-Je kiest zelf het lettertype en de lettergrootte

-Je leest in het donker, zonder extra lampje. Comfortabel in elke positie, en geen storende reflectie bij het lezen. 

-Alle boeken passen op één licht en handig apparaatje. Geen gesleur meer met tassen of zakken op reis, en je boeken heb je altijd en overal bij de hand. 

Een platform vol e-boeken

Als lid van de bibliotheek zal je in de toekomst e-boeken kunnen opzoeken én lenen van thuis uit. Deze e-boeken worden beschikbaar gemaakt voor e-readers en mobiele toestellen, via een online platform en een app. En ze zullen ook via de catalogus en in Mijn Bibliotheek makkelijk te raadplegen zijn. 

Een e-boeken werkgroep buigt zich momenteel over de aanbestedingsprocedure en maakt keuzes over het samenwerkingsmodel, de kostprijs en de collectie. 

Het platform wordt verwacht tegen de zomer van 2020 (ten vroegste).

Van zodra het platform actief is, wordt de huidige collectie e-boeken niet meer aangevuld. Het zal wel mogelijk blijven om een e-reader van de bibliotheek te huren.