Gezondheid

In het najaar zetten het dienstencentrum en de bib (als kenniscentrum) een aantal acties op over verschillende thema's m.b.t. gezondheid en zorg. Deze thema's zijn ook het onderwerp van activiteiten georganiseerd door Stadense verenigingen en organisaties. Klik hier voor een volledig kalenderoverzicht. 

0.jpg

Infomoment mantelzorg

Ouder worden doe je het liefst van al in je eigen woning. Mantelzorg kan een oplossing zijn om levenslang thuis te wonen. Daarom nodigt het gemeentebestuur jou en je vertrouwenspersoon of mantelzorger graag uit op een infomoment rond thuis- en mantelzorg op dinsdag 17 september in het SWOK. Sofie Vermeersch vertelt over de vernieuwingen in het thuiszorglandschap. Er zijn verschillende infostands, en afsluiten doen we met koffie en versnaperingen. 

Geluk op grootmoeders wijze

Geluk op grootmoeders wijze (maandag 9 september)

Op een ludieke manier nemen senioren van de Letterhoutemse Toneelgroep het thema geestelijke gezondheid onder handen. Aan de hand van tips uit de ‘Fit in je hoofd’-campagne pakken ze hun eigen problemen aan. Kom kijken en ontdek hoe jij fit in je hoofd kan blijven! Na het toneelstuk, dat 45 minuten duurt, is er een gezellig samenzijn met koffie en een stuk taart. Een activiteit van het dienstencentrum. Gemaakt door en voor senioren.

0.JPG
0.JPG

Stoppen met roken GEANNULEERD

Wil je al een tijdje stoppen met roken, maar lukt het niet in je eentje? Dan is dit traject zeker iets voor jou! Op woensdag 18 september organiseert de bibliotheek een gratis infosessie over stoppen met roken in samenwerking met Isabel van Nutrisa. Wie wenst, kan daarna aansluiten bij zeven (betalende) groepssessies

De infosessie werd geannuleerd. Wil je toch meer info over stoppen met roken, aarzel dan niet om Isabel te contacteren op isabel.malfait@nutrisa.be

Reuma: connect today

Eén op vijf Belgen krijgt ooit te maken met een reumatische aandoening. De gemiddelde Belg associeert deze ziekte in de eerste plaats met ouder worden, maar ook kinderen (op dit moment meer dan 3000) worden er slachtoffer van. Om je bewust te maken van wat reuma inhoudt en aan te tonen dat een tijdige diagnose helpt om blijvende schade te vermijden, zetten we van 1 tot en met 21 oktober in de bibliotheek een gratis expo op - te bezichtigen tijdens de openingsuren. Op zaterdagvoormiddag 12 oktober (10.00 uur) is er daarbovenop een gratis infomoment waarop een specialist al je bijkomende vragen beantwoordt. Kom vrijblijvend langs, inschrijven hoeft niet.

0.jpg
0.JPG

Klein geluk

Wat heb je nodig om je lijf en hoofd sterker te maken? Als we de self-care industrie mogen geloven een mix van intense work-outs, smakeloze diëten en complexe meditatie-oefeningen, het liefst gestuurd vanuit een betalende app. Overbodig en vaak onhaalbaar, betreurt therapeute Hannelore Demonie. Je kan je levenskwaliteit ook verbeteren zonder grote uitgaven of te ingrijpende veranderingen. 

Hannelore nodigt je vriendelijk uit om het heft in eigen handen te nemen, op woensdagavond 23 oktober, om 20.00 uur in het dienstencentrum

Gewapend met 10 krachtige sleutels – ademen, bewegen, drinken, eten, genieten, lachen, ontspannen, rusten, jezelf uitdrukken en beminnen – kan je op een eenvoudige manier aan je eigen geluk en gezondheid sleutelen. Ze leert onder meer hoe je je ademhaling kan inzetten als relaxatietechniek, strooit met tips voor een betere nachtrust, geeft motiverend advies om meer beweging in je dag te integreren en reikt laagdrempelige recepten aan.

Hannelore is afkomstig van Staden, waar ze haar eerste 25 levensjaren doorbracht. Haar broer en ouders wonen er nog steeds. 

Schrijf nu in

De kanarie in de koolmijn

De kanarie in de koolmijn (donderdag 9 november)

Wie een burn-out meemaakt(e), kent de gevolgen voor lichaam en geest. Er zijn reacties van partners, werkgevers, collega’s en kinderen... Elk geval van burn-out is een signaal, en bovenal een oproep om de maatschappelijke oorzaken aan te pakken. Vanuit hun persoonlijke ervaringen met burn-out schreef een groep mensen maandenlang aan een groter verhaal. Het resultaat is ‘De kanarie in de koolmijn’: geen klassiek theater, maar een interactieve voorstelling, gespeeld door ‘gewone’ mensen. Een samenwerking tussen cultuur, bibliotheek en dienstencentrum, op initiatief van Vormingplus en BIE. 

Inschrijven
0.jpeg
0.jpg

Borstkankermaand

Tijdens de maand oktober brengen het dienstencentrum en de sportdienst borstkanker onder de aandacht met drie sessies roze zumba. Een sensibiliseringscampagne om vrouwen te stimuleren om zich tijdig te laten screenen op borstkanker. Maar ook een emotionele steun voor zij die de strijd aangaan of -gingen. Wat houdt roze zumba juist in? Niets anders dan een sessie 'gewone' zumba, maar: we dragen een sportoutfit met een touch of pink! Op 7, 14 en 21 oktober, telkens van 19.30 tot 20.30 uur, op verschillende locaties. Volg de website van de gemeente voor meer informatie. 

De werkgroep Kankerpreventie Staden organiseert daarnaast jaarlijks een maaltijd ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dit jaar op zondag 22 september in zaal Zonneheem in Oostnieuwkerke. Meer info en inschrijven bij mieke.demey@hotmail.com

Tenslotte kleurt het AC/DC tijdens de hele maand oktober roze. Er worden roze snoepjes verkocht aan twee euro (de opbrengst gaat integraal naar Think Pink), alle collega's dragen een roze speldje en op 16 oktober - BRA-day - verschijnt iedereen er met een touch of pink

Tip: Wim Distelmans: een waardig levenseinde

Wim Distelmans is oncoloog en hoogleraar aan de VUB. Hij is bekend als voorvechter voor de erkenning van palliatieve zorg en de mogelijkheid om euthanasie te kunnen laten uitvoeren. Op woensdag 16 oktober spreekt Wim Distelmans in het SWOK, op uitnodiging van NEOS. Klik hier voor meer info. 

0.jpg

 

 

Geef bloed of plasma

Waarom bloed, plasma of bloedplaatjes doneren? Da’s een makkelijke vraag. Omdat je er veel levens mee redt! Elk dag opnieuw hebben honderden mensen bloed nodig. Na een ongeval, een bevalling of een operatie. Of omdat ze ziek zijn. Soms moeten zelfs ongeboren baby’s al een bloedtransfusie krijgen.

Zowel in Staden, Oostnieuwkerke als Westrozebeke kan je op geregelde tijdstippen bloed of plasma geven. Alle data vind je terug op deze kalender op rodekruis.be. 

0.jpg

Bloedtest

Hoe zal onze samenleving er in de toekomst uitzien? Wordt die steeds gezonder, perfecter, zelfs zonder schoonheidsfoutjes? Door de medische vooruitgang lijkt dit niet langer een utopie. Steeds meer ziektes worden behandelbaar, genen kunnen worden aangepast, alles lijkt controleerbaar.  

Bloedtest is een sociaal-artistiek project van vzw Wit.h, het Museum Dr. Guislain, Vormingplus MZW en vele andere partners. Het is ontstaan n.a.v. de maatschappelijke impact van medische innovaties zoals de NIPT-test. Om het debat aan te zwengelen, reist een mobiele expo (op een cargofiets) dit najaar door West-Vlaanderen. 

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 november houdt de expo halt in de bibliotheek van Staden. Gratis tijdens de openingsuren!

0.jpg