Literair aperitief

Aan het begin van elk leesseizoen nodigt de leesclub een bekende schrijver uit voor een literair aperitief op zondag. 

In 2019 heetten we Peter Terrin welkom op zondagvoormiddag 6 oktober

Het literair aperitief van 2020 wordt verplaatst naar 7 maart 2021.

UPDATE 01/2021: het aperitief wordt verplaatst naar 26 september 2021.

KONGOKORSET: het unieke levensverhaal van Gabrielle Deman, de eerste blanke vrouw die te voet Kongo-Vrijstaat doorkruiste (1904-1907)

In het archief van het Afrikamuseum in Tervuren ontdekte Herlinde Leyssens een schat aan brieven, dagboeken en foto’s van ene Gabrielle Deman. Deze vondst werd het startschot van haar schrijverscarrière. In de zomer van 2018 debuteerde ze bij Uitgeverij Vrijdag met “Kongokorset”. Inmiddels is haar roman aan de zesde druk en zesduizend exemplaren toe.

Deze auteurslezing handelt over het intrigerende leven van een Belle Epoque buitenbeentje. Zij was de dochter van de Brusselse boekhandelaar-uitgever Edmond Deman, spilfiguur van het symbolisme rond Léon Spilliaert, Maurice Maeterlinck, Emile Verhaeren en Théo Van Rysselberghe. Maar zij wilde wetenschapster en ontdekkingsreizigster worden. Het unieke beeldmateriaal en de passionele tandem van Gabrielle en Herlinde, twee bevlogen vrouwen die voluit voor hun dromen durven te gaan, maken je aanwezigheid absoluut de moeite waard.

Over de auteur

Herlinde Leyssens studeerde Taal- en Letterkunde in Leuven. Naast moeder van drie dochters is ze al 25 jaar zelfstandig ondernemer in Lennik.

Wanneer?

Zondagvoormiddag 26 september 2021, 10.00 (start lezing) tot 12.00 uur (aperitief). 

Schrijf in
Kongokorset

Vorige literaire aperitieven

oktober 2018: Alicja Gescinska

oktober 2019: Peter Terrin