Media wijsheid

Ook in het nieuwe seizoen 2019-2020 organiseren het dienstencentrum en de bibliotheek (Digidokter) een aantal cursussen en sessies waarin je je digitale vaardigheden kan aanscherpen. We focussen op online toepassingen en het gebruik van smartphone, tablet en andere nieuwe media

Raadpleeg hieronder het volledige aanbod. Ook terug te vinden in de (voorjaars)brochure van 't Scharnier. 

Ontwerpen met Canva

Canva is online software waarmee je op een eenvoudige, snelle en gebruiksvriendelijke manier mooie ontwerpen kunt maken. Die kan je gebruiken om de promotie van je activiteiten te verfraaien, om een uitnodiging te sturen naar jouw leden of om een verzorgde facebookpost te publiceren.

Een lessenreeks van het dienstencentrum. Start op dinsdag 17 september.

Inschrijven

Ontdek je Android smartphone of tablet

Een lessenreeks voor wie nog geen of heel weinig voorkennis heeft in het werken met de smartphone of tablet. Je leert werken met je eigen smartphone of tablet die een Android besturingssysteem heeft. We verkennen het toestel en beheren de instellingen. We leren populaire apps gebruiken en zelf installeren.

Een lessenreeks van het dienstencentrum. Start op donderdag 19 september.

Inschrijven

WhatsApp, Skype en andere communicatie-apps

In de huidige abonnementsformules voor mobiele telefonie is vaak een maandelijkse bundel van duizenden SMS'jes inbegrepen, meer dan een doorsnee tienermeisje kan opgebruiken. Waarom zou je dan nog gebruik willen maken van andere communicatieplatformen? Simpel: omdat SMS een gedateerde technologie is met veel beperkingen. Nieuwe communicatieplatformen bieden meer mogelijkheden en bevatten uiterst handige functies. Tijdens deze Digidokter-sessie leer je er alles over. 

Op zaterdagvoormiddag 21 september in het dienstencentrum. Van 10.00 tot 12.00 uur. 5 euro inschrijvingsgeld. Meer info op bibliotheek@staden.be of 051/708224.

Inschrijven
0.jpg
0.JPG

Word Instafamous met je bedrijf

Instagram is één van de snelst groeiende sociale media. Het is een enorm sociaal netwerk dat draait om mooie plaatjes. Om je wegwijs te maken op Instagram nodigen de gemeente en de ondernemersraad je uit op een infosessie ‘Instagram voor beginners’, op 17 oktober 2019.

Op een heel praktische én inspirerende manier leer je hoe je een bedrijfsaccount maakt, hoe vaak je een foto moet publiceren en welke foto’s je best gebruikt. Je ontdekt ook hoe je hashtags gebruikt. 

Meer info

Fotoboeken en -gadgets

Staat jouw pc ook steeds volledig vol met vakantiefoto's of beelden van het laatste familiefeest? Dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert een professioneel uitziend fotoalbum maken dat je blad per blad ontwerpt, vult met foto's en voorziet van tekst en uitleg. Je leert ook hoe je kalenders, wenskaarten of uitnodigingen ontwerpt met je eigen foto's. 

Een lessenreeks van het dienstencentrum. Start op dinsdag 5 november

Inschrijven

Hoe bescherm ik mijn privacy en online identiteit?

Bewust of onbewust geef je op internet heel wat prijs over jezelf. Een snelle zoekactie op Google levert dan ook ontstellend veel informatie op over een bepaalde persoon. Jouw 'online identiteit' is dus ontzettend belangrijk. Maar waar moet je op letten? Hoe kan je informatie over jezelf beter beheren? De Digidokter beantwoordt al je vragen.

Op zaterdagvoormiddag 16 november in het dienstencentrum. Van 10.00 tot 12.00 uur. 5 euro inschrijvingsgeld. Meer info op bibliotheek@staden.be of 051/708224.

Inschrijven

eID & itsme: dit kan je er allemaal mee

In deze Digidokter-sessie vergelijken we eID en itsme, twee manieren om toegang te krijgen tot een waaier van overheidsdiensten: Mybelgium, Tax-on-web, Mypension, Mycareer, Mysocialsecurity, … We demonstreren ook de diensten die je online met je stad of gemeente kan regelen: een adreswijziging doorgeven, een vergunning of attest aanvragen, zalen of materialen reserveren, ... 

Op zaterdagvoormiddag 18 januari 2020 in het dienstencentrum. Van 10.00 tot 12.00 uur. 5 euro inschrijvingsgeld. Meer info op bibliotheek@staden.be of 051/708224.

Inschrijven

E-boeken lezen op een e-reader of tablet

Lezen we in de toekomst alleen nog maar op een scherm? Die vraag zorgde tien jaar geleden nog voor opschudding, maar intussen is het voor iedereen duidelijk dat het papieren boek niet zomaar zal verdwijnen. Tegelijkertijd zullen we met z'n allen meer digitaal lezen, omdat een elektronisch boek veel voordelen biedt. In deze Digidokter-sessie sommen we die voordelen op.

Op zaterdagvoormiddag 21 maart 2020 in het dienstencentrum. Van 10.00 tot 12.00 uur. 5 euro inschrijvingsgeld. Meer info op bibliotheek@staden.be of 051/708224.

Inschrijven

De beste apps anno 2020

Een smartphone combineert honderden functies en mogelijkheden, die je op een klassieke gsm niet vindt. Wat dacht je van een boodschappenlijstje, een scanner, een notitieprogramma, een reisgids, een muziekherkenner, ... In een mum van tijd heb je ze geïnstalleerd. In deze Digidokter-sessie belichten we de populairste en nuttigste apps van het moment; gratis en zo veel mogelijk in het Nederlands, zodat je je toestel optimaal kan benutten.

Op zaterdagvoormiddag 16 mei 2020 in het dienstencentrum. Van 10.00 tot 12.00 uur. 5 euro inschrijvingsgeld. Meer info op bibliotheek@staden.be of 051/708224.

Inschrijven