Voorlees week

De Voorleesweek 2019 is achter de rug.

Dank voor jullie aanwezigheid en voorleesenthousiasme!

Ook volgend jaar knutselen we een leuk programma in elkaar.

Een eerste planning wordt verwacht tegen september 2020, tenzij Corona daar anders over beslist...

Verteltheater 'Echt?'

Wouter van Het Graafschap en Tilde van Wonderling slaan de handen in elkaar. Terwijl de een meesterlijk vertelt, tekent de ander live magische illustraties. Dit keer leggen ze het begrip vriendschap onder de loep. Is iets wat onzichtbaar is, wel echt?

Op woensdagnamiddag 20 november in De Nestel, van 14.00 tot 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 5 jaar en hun (groot)ouders. Gratis!

Voorleesavond

Op donderdagnamiddag 21 november zwaaien de deuren van de hoofdbibliotheek in Staden uitzonderlijk open om 17.30 uur, voor een voorleesuurtje voor/door kinderen, ouders en grootouders. Alle leeftijden van kleuter en lager welkom. Gratis! We zoeken zowel luisterende oren als (groot)ouders die een verhaaltje willen voorlezen. 

Voorleesyoga

Na een drukke week vol activiteiten komen we op vrijdagnamiddag 22 november helemaal tot rust met een sessie kinderyoga met Delphine van The Monkey Tree. Aan de hand van een voorleesboek laat Delphine je helemaal zen het weekend aanvatten. Van 17.00 tot 18.00 uur in de hoofdbibliotheek in Staden, voor kinderen van 4 tot 12. Gratis!

De Sint leest voor!

Op zaterdagvoormiddag 23 november komt niemand minder dan Sinterklaas voorlezen in de hoofdbibliotheek, doorlopend van 11.00 tot 12.00 uur. Hij maakt ook tijd om met alle brave kinderen op de foto te gaan. Gratis!

BELANGRIJK! Het startuur van het voorlezen werd gewijzigd van 10.00 naar 11.00 uur. Van 9.00 tot 11.00 uur vind je de Sint op het Sint-feest in het SWOK. 

sint.png
 

Boekvoorstelling + gratis ontbijt

Op zondagochtend 24 november stelt Ria Anyca haar eerste kinderboek 'Verdwaald' voor in de hoofdbibliotheek in Staden. In dit boek komen de vijf pijlers van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen aan bod. Voor de boekvoorstelling kan je genieten van een lekkere koffiekoek, een warme kop koffie of een fris glaasje fruitsap. Gratis!

Praktisch

09.00 uur: welkom met ontbijt

10.00 uur: boekvoorstelling voor de volwassenen, nevenactiviteit voor de kinderen (eerste tot en met derde leerjaar)

11.00 uur: Ria leest voor

0.jpg

STAP leest voor!

Naar jaarlijkse traditie verzorgen de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten een voorleessessie in de hoofdbibliotheek van Staden, voor familie, vrienden en al wie houdt van taal. Dit keer op maandagavond 25 november, van 18.00 tot 19.00 uur. Gratis!

Voorlezen aan...

Ook bij de onthaalmama's en/of -papa's en in de rusthuizen organiseren we graag enkele voorleessessies. Wil je zo'n sessie op poten zetten, contacteer ons dan via bibliotheek@staden.be

Vertelopa's en -oma's in de klas

Na de succesvolle ‘vertelmoekes-actie’ van vorig jaar, gaat projectvereniging BIE dit jaar op pad, met een koffer vol verhalen, in het teken van de grootouderweek. En dus kunnen alle 2de en 3de kleuterklassen uit de regio van 18 november tot en met 22 november gratis een ‘vertelopa’ of ‘verteloma’ boeken die komt vertellen over de goede, oude tijd.

Een sessie duurt ongeveer 50 minuten en is volledig gratis. 

Ben je zelf een trotse opa of oma? Vertel je graag eens over de dag van toen? Wil je graag meewerken aan dit project? Graag! Neem contact op met anke@bienet.be . Na een korte opleiding rond het kant en klare pakket met voorwerpen, foto’s, mogelijke vragen, doe-opdrachten… kan je in elke kleuterklas aan de slag. Je mag rekenen op een leuk extraatje als beloning.

Meer informatie

Duizend bommen en verhalen

BIE organiseert een project met scholen en bewoners van woonzorgcentra in elk van de zeven BIE-gemeentes om het einde van WO II te herdenken (in samenwerking met Compagnie Collage). 

Verhalenvertelster Tilde Vandenbroucke neemt de kinderen op sleeptouw naar het woonzorgcentrum en sprokkelt samen met hen verhalen, herinneringen en anekdotes bij getuigen van toen. Wat betekende die oorlog voor de mensen toen, hoe beleefden de kinderen die oorlog, hoe zag het dagdagelijkse leven eruit? En wat vinden de leerlingen van vandaag van die oorlog, wat voor gevoel roepen die verhalen op? Op basis van die indrukken en de verhalen maken de kinderen daarna samen met muzikant en videokunstenaar Stijn Wastyn korte stop motionfilmpjes.

Dit traject dient als inspiratie voor de voorstelling ‘Duizend bommen en verhalen’ die in première gaat op 27/05/2019 in TRAX (Roeselare).

Lees meer