Welzijn

Het dienstencentrum en de bibliotheek zetten acties op over verschillende thema's m.b.t. gezondheid en zorg. Deze thema's zijn ook het onderwerp van activiteiten georganiseerd door Stadense verenigingen en organisaties. Klik hier voor een volledig kalenderoverzicht. 

Sterk

'Sterk' wil mensen versterken in hun zelfbeeld, en doet dit heel concreet rond de onderwerpen communicatie, grenzen stellen, lichaamstaal en zelfbeeld. Je leert je kwaliteiten en mogelijkheden ontdekken en je wordt uitgenodigd om ermee aan de slag te gaan. De reeks wordt afgesloten met een publieksmoment waarop ervaringen uit de cursus worden uitgewisseld. 

Op 12, 19 en 26 november en 3 en 10 december, in de bibliotheek van Staden. Telkens van 13.30 uur tot ca 16.00 uur. 

Meer informatie en inschrijven via aline.pauwels@staden.be of 051/708200.

Week van de beweging

Omwille van COVID-19 kan de jaarlijkse editie van de Week van de Beweging niet doorgaan. Niet getreurd! Ondertussen werken we volop aan een uitgebreid en vernieuwend programma voor de volgende editie... en blijf jij vooral in beweging! (oktober 2020)

Herken een beroerte

Elke dag krijgen 52 Belgen een beroerte, vaak met invaliditeit als gevolg. Het is ook een belangrijke doodsoorzaak. Als leek is het daarom belangrijk om de symptomen van een beroerte snel te herkennen. Via de FAST-test weten we dat snel reageren cruciaal is. Hoe sneller de persoon met een beroerte in het ziekenhuis geraakt, hoe beter. Maar ken jij de FAST-test al, en weet jij hoe je een beroerte kan herkennen? De beroertecoaches van AZ Delta leren je aan hoe je op een gemakkelijke manier een beroerte kan vaststellen. (maart 2020)

Geef bloed of plasma

Waarom bloed, plasma of bloedplaatjes doneren? Da’s een makkelijke vraag. Omdat je er heel wat levens mee redt! Elk dag opnieuw hebben honderden mensen bloed nodig. Na een ongeval, een bevalling of een operatie, of omdat ze ziek zijn. Soms moeten zelfs ongeboren baby’s een bloedtransfusie krijgen. Zowel in Staden, Oostnieuwkerke als Westrozebeke kan je op geregelde tijdstippen bloed of plasma geven. Alle data vind je terug op deze kalender op rodekruis.be. 

De kanarie in de koolmijn

Wie een burn-out meemaakt(e), kent de gevolgen voor lichaam en geest. Er zijn reacties van partners, werkgevers, collega’s en kinderen... Elk geval van burn-out is een signaal, en bovenal een oproep om de maatschappelijke oorzaken aan te pakken. Vanuit hun persoonlijke ervaringen met burn-out schreef een groep mensen maandenlang aan een groter verhaal. Het resultaat is ‘De kanarie in de koolmijn’: geen klassiek theater, maar een interactieve voorstelling, gespeeld door ‘gewone’ mensen. Een samenwerking tussen cultuur, bibliotheek en dienstencentrum, op initiatief van Vormingplus en BIE. (november 2019)

Borstkankermaand

Het dienstencentrum en de sportdienst brengen borstkanker onder de aandacht met drie sessies roze zumba. Een campagne om vrouwen te stimuleren om zich tijdig te laten screenen op borstkanker. De werkgroep Kankerpreventie Staden organiseert daarnaast jaarlijks een maaltijd ten voordele van Kom op tegen Kanker. En tenslotte kleurt het AC/DC een maand lang roze. Er worden roze snoepjes verkocht, alle collega's dragen een roze speldje en op BRA-day verschijnt iedereen met een touch of pink. (oktober 2019)

Klein geluk

Wat heb je nodig om je lijf en hoofd sterker te maken? Als we de self-care industrie mogen geloven een mix van intense work-outs, smakeloze diëten en complexe meditatie-oefeningen, het liefst gestuurd vanuit een betalende app. Overbodig en vaak onhaalbaar, betreurt therapeute Hannelore Demonie. Je kan je levenskwaliteit ook verbeteren zonder grote uitgaven of te ingrijpende veranderingen. Gewapend met 10 krachtige sleutels – ademen, bewegen, drinken, eten, genieten, lachen, ontspannen, rusten, jezelf uitdrukken en beminnen – kan je op een eenvoudige manier aan je eigen geluk en gezondheid sleutelen. (oktober 2019)

Hannelore is afkomstig van Staden, waar ze haar eerste 25 levensjaren doorbracht. Haar broer en ouders wonen er nog steeds. 

Bloedtest

Bloedtest is een sociaal-artistiek project van vzw Wit.h, het Museum Dr. Guislain, Vormingplus MZW en vele andere partners. Het is ontstaan n.a.v. de maatschappelijke impact van medische innovaties zoals de NIPT-test. Om het debat aan te zwengelen, reist een mobiele expo (op een cargofiets) door West-Vlaanderen. (november 2019 - geannuleerd)

Reuma: connect today

Eén op vijf Belgen krijgt ooit te maken met een reumatische aandoening. De gemiddelde Belg associeert deze ziekte in de eerste plaats met ouder worden, maar ook kinderen (op dit moment meer dan 3000) worden er slachtoffer van. Om je bewust te maken van wat reuma inhoudt en aan te tonen dat een tijdige diagnose helpt om blijvende schade te vermijden, zetten we in de bibliotheek een expo op en organiseren we een gratis infomoment waarop een specialist al je bijkomende vragen beantwoordt. (oktober 2019)

Stoppen met roken

Wil je al een tijdje stoppen met roken, maar lukt het niet in je eentje? Dan is dit traject zeker iets voor jou! De bibliotheek organiseert een gratis infosessie over stoppen met roken in samenwerking met Isabel van Nutrisa. Wie wenst, kan daarna aansluiten bij zeven (betalende) groepssessies. (september 2019 - geannuleerd)

Geluk op grootmoeders wijze

Op een ludieke manier nemen senioren van de Letterhoutemse Toneelgroep het thema geestelijke gezondheid onder handen. Aan de hand van tips uit de ‘Fit in je hoofd’-campagne pakken ze hun eigen problemen aan. Kom kijken en ontdek hoe jij fit in je hoofd kan blijven! Na het toneelstuk, dat 45 minuten duurt, is er een gezellig samenzijn met koffie en een stuk taart. Gemaakt door en voor senioren. (september 2019)

Infomoment mantelzorg

Ouder worden doe je het liefst van al in je eigen woning. Mantelzorg kan een oplossing zijn om levenslang thuis te wonen. Daarom nodigt het gemeentebestuur jou en je vertrouwenspersoon of mantelzorger uit op een infomoment rond thuis- en mantelzorg. Sofie Vermeersch vertelt over de vernieuwingen in het thuiszorglandschap. Er zijn verschillende infostands, en afsluiten doen we met koffie en versnaperingen. (september 2019)